Björkö – vår vackra ö
Björkö är tillsammans med Hönö den största av Öckerööarna – och den med mest grönområden. Det är en ö med lång och rik historia. Samhället har sitt centrum i Skarvikshamnen på västsidan och sträcker sig sedan in över ön. Man kan fortfarande ana hur öns jordbrukare byggde sina stora vackra bostadshus för att kunna hålla åker- och betesjordarna fria. Några kvarvarande gamla gårdsmiljöer finns fortfarande i Bångegård och Sörgård.
I Björkö Huvud finns riktigt idylliska gårdsmiljöer kvar, i ett landskap som är betagande vackert! Vägen till Bovik (vilken tyvärr endast är öppen för gång- och cykeltrafik) bjuder på stillhet och leende natur, liksom möjlighet att ta sig upp på höga berg med storslagen, vid utsikt. Under våren bjuds här på en fantastisk flora, vitsippor, blåsippor, vårlök, gullvivor och liljekonvalj blommar i skogarna. Här går får på bete, här finns ett rikt fågelliv och gott om rådjur, räv och harar.
Det gamla samhället Bovik har anor från 1600-talet och det finns intressant och fascinerande historia nedtecknad. Idag håller Boviks Seglarskola till i de gamla husen, t ex Björkös äldsta hus från tidigt 1700-tal. Längst ut på på Björkös norra udde hittar man ”Pjonken”, ett mycket säreget kullerstensområde under gamla ekar där det på våren är alldeles blått av blåsippor! Och är det inte bara blått så beror det på att det även finns gott om vita blåsippor!
Men också söderut på ön hittar man idyller! På östsidan ligger t ex Suddevik med pittoreska bryggor och fiskebodar, vilka har bevarats i ursprunglig form. På den sydöstra sidan ligger även semesterhemmet Solhem, som drivs av Göteborgs Dövas förening. Björkö är ca 7 km lång och vid södra udden, Framnäs, hittar man ett charmigt område runt Segelsällskapet Fram’s semesteranläggning, med gamla magasinsbyggnader och en ”rotunda” som ofta används för fester o dyl.
Vad som är särskilt uppskattat på Björkö är den stora mängd stigar som löper i de flesta områdena på ön. Man hittar ständigt nya spännande stigar att pröva och överallt ser man kulturlämningar i form av husgrunder, gärdesgårdar och gamla ”odlingslyckor”. Det gör vandringen på ön till en spännande och betagande upplevelse! Man hittar även flera rester av minkfarmar, vilket var en betydelsefull verksamhet på ön, tillsammans med fisket.
Befolkning: Drygt 1500 invånare
Landareal: 555 hektar
Boende: Vandrarhem, stugor och privatrum
Mat och Dryck: Restaurang och pizzeria
Service: Livsmedelsbutik, gästhamn, fiskaffär och skeppshandel
Sevärt: Hembygdsmuseét, samt de vidsträckta orörda naturområdena där man kan vandra längs ett otal vackra stigar
Sjökort: 931
Tillgänglighet: Bilfärja från Lilla Varholmen till Björkö, personfärja till Öckerö, Kalvsund och Grötö